10 redenen waarom je zou moeten squatten

Keep calm and do more SQUATS

Een van mijn meest favoriete oefening is de squat. Wie meedoet met MOMZ Zwangerfit zal ervaren dat we veel squats doen. Maar waarom dan de squat??? Nou, squats hebben ontzettend veel voordelen als je de oefening goed uitvoert.

De squat heeft een reputatie slecht te zijn voor je knieën maar het tegenovergestelde is echter waar. Squats kunnen stabiliteit van de knieën zelfs verbeteren door het spierweefsel om de knieschijf te versterken.

Ik zal zo 10 redenen geven waarom je zou moeten squatten.

Maar allereerst, hoe voer je de squat uit?

 1. Zorg ervoor dat je spieren goed opgewarmd zijn
 2. Plaats je voeten net iets verder als schouder breedte uit elkaar
 3. Houdt je rug recht en je knieën midden boven je voeten (zorg er voor dat je knieën niet verder naar voren uit steken dan je voeten)
 4. Zak langzaam door je knieën, met je rug recht, tot je knieën ongeveer een hoek van 90 graden hebben en je boven benen parallel aan de grond zijn
 5. Kom terug omhoog om weer in de start positie uit te komen.
 6. Adem in wanneer je door je knieën zakt en adem uit wanneer je weer omhoog komt.

Squatten in het dagelijks leven

In het dagelijks leven kun je door het squatten jezelf ook aanleren om meer op je houding te letten. Veel mensen tillen verkeerd, waardoor je snel rug- of knieproblemen kunt krijgen doordat de verkeerde spieren worden gebruikt. Door de squatoefening te integreren in je normale ritme, kun je dit voorkomen en worden de juiste spieren sterker, waardoor het tillen ook makkelijker gaat. Squatten maakt je ook een stuk flexibeler en zorgt voor meer stabiliteit in je benen. Daardoor zal het makkelijker zijn om je balans te houden.

Het doen van squats helpt het verstevigen van de juiste buikspieren. Deze spieren zijn belangrijk tijdens de zwangerschap en de bevalling omdat ze zowel het toenemende gewicht als de gewichtsverplaatsing opvangen.

De 10 redenen waarom je zou moeten squatten

 1. Je traint je hele lichaam

Bij een squat training zijn de meeste spierketens in het lichaam betrokken. Je bouwt spieren in je hele lichaam op. Naast uiteraard je benen te trainen (quadriceps, hamstrings en kuiten) komen er tijdens het squatten ook hormonen vrij die je lichaam helpen bij het ontwikkelen van spieren. Dus door te squatten help je je hele lichaam tijdens het trainen. Kortom, squats helpen daadwerkelijk om zowel je boven- als onderlichaam  te versterken.

 1. Functionele kracht maakt het dagelijks leven eenvoudiger

Functionele oefeningen zoals squatten zijn oefening die dagelijkse taken eenvoudiger maken. De bewegingen die je tijdens deze oefeningen maakt zijn gelijk aan die je maakt tijdens het uitvoeren van zwaar werk of het dragen/tillen van je baby.

 1. Je verbrandt meer vet

Je lichaam verbrandt meer vet wanneer het meer spiermassa moet voeden en je beenspiergroep is een van de grootste spiergroepen in het menselijk lichaam. Voor elk kilogram spier verbrandt je lichaam dagelijks tussen de 25 en de 35 calorieën extra per dag. Dus wanneer je 10 kilogram spiermassa meer krijgt verbrandt je lichaam tussen de 250 en de 350 calorieën per dag meer dan dat het daarvoor zou doen!

 1. Behoudt mobiliteit en balans

Sterke benen zijn cruciaal voor mobiliteit en squats zijn de beste oefeningen om meer kracht in je benen te krijgen, daarnaast train je met squats ook je core en dit draagt ook bij aan je algemene balans en mobiliteit tijdens je zwangerschap.

 1. Voorkom blessures

De meeste blessures vinden plaats door zwakke stabilisatie spieren, ligamenten en slap bindweefsel. De squat helpt al deze factoren versterken, ook helpt een verhoogde mobiliteit en flexibiliteit bij het voorkomen van blessures.

    6. Squats helpen bij het opruimen van lichaamsafval

Squats zorgen er namelijk voor dat lichaamvloeistoffen afgevoerd worden en zal daarnaast voor een betere doorbloeding zorgen. Hierdoor worden voedingsstoffen naar de weefsels en organen en klieren gebracht. Squats zijn ook nuttig voor een verbeterde werking van je dikke darm, en levert dus een betere stoelgang op. Wat heel fijn is tijdens je zwangerschap aangezien je stoelgang moeizamer kan gaan.

 1. Train niet alleen je benen, ook je billen en abs

Er zijn weinig oefeningen die zoveel spiergroepen tegelijkertijd trainen als de squat. De squat is perfect om je benen en billen strakker te maken en abs te creëren.

 1. Verhoogde efficiëntie tijdens je training

Of  je nu topsporter bent, of dat je als ouder achter je jonge kind aan moet rennen; de squat zorgt ervoor dat je explosiever bent en gemakkelijker zware gewichten kan optillen en gemakkelijker kan versnellen. Squats helpen tal van atleten in verschillende takken van sport om sneller te lopen, en verder en hoger te springen. Dat is ook een van de redenen waarom deze oefening onderdeel is van elk opleidingsprogramma van vrijwel iedere professionele atleet.

 1. Goed voor de gezondheid

Omdat squats zorgen voor het opbouwen van spieren, dragen ze bij aan de regulatie van glucose- en vetstofwisseling en de insulinehuishouding, en helpt het bij het beschermen tegen obesitas, diabetes en hart-en vaatziekten.

 1. Er zijn veel verschillende varianten van squats

Naast de traditionele squat zijn er veel verschillende soorten squats zo heb je bijvoorbeeld de: dumbell squat, kettlebell squat, wall squat, front squat. Een oefening waar je je dus nog lang niet mee hoeft te vervelen!

Naamloos

 


Gecategoriseerd in:
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BENIEUWD NAAR ONZE NIEUWSBRIEF?

Meld je aan door een e-mailbericht te sturen naar momzzwangerfit@gmail.com